lip 12 2011
Zrób to sam – malibu
Malibu to bardzo popularny biały rum z lekką nutą kokosa. Ten lekki alkohol najczęściej podawany jest z mlekiem lub jako baza do wielu owocowych i egzotycznych drinków. Preferowany zwłaszcza wśród kobiet ze względu na delikatny smak tego alkoholu.
Marka stała się bardzo popularna, mimo iż cena za butelkę nie jest wcale niska.
W dzisiejszym wpisie zaproponuje domowy sposób na przygotowanie alkoholu o smaku oryginalnego Malibu.
Do przygotowania trunku w domowych warunkach potrzebne nam będą: dwieście gram wiórków kokosowych, dwieście pięćdziesiąt mililitrów spirytusu, puszka skondensowanego, słodzonego mleka i puszka niesłodzonego oraz mleczko kokosowe.
Przygotowanie: wiórki kokosowe należy wsypać do słoika i zalać spirytusem. Następnie słoik zakręcamy i odstawiamy na cztery dni. Do upływie tego czasu wiórki bardzo dokładnie odsączamy. Najlepiej zrobić to przez gazę. Teraz należy wymieszać ze sobą odcedzony alkohol i mleczka z puszek. Można użyć do tego celu miksera. Tak powstały napój alkoholowy przelewamy do butelki.
Smak tak przygotowanego malibu jest rewelacyjny, jednak jak łatwo obliczyć, porównując sumę potrzebną na składniki z ceną oryginalnego Malibu okazać się może, że domowy sposób przygotowania jest nawet droższy. Jednak jeżeli ktoś lubi przygotowywać alkohole sam, to bardzo polecam, ponieważ sam sposób nie jest skomplikowany.
Jeżeli chcemy zmniejszyć koszta możemy zrezygnować z dodawania mleczka kokosowego. Jeżeli będziemy moczyć wiórki kokosowe w spirytusie faktycznie przez cztery dni, to z pewnością uzyskamy wystarczającą nutę smakową.