mar 17 2011

Zrób to sam – miodonka

Opublikował o 10:10 w kategorii Domowe trunki

Tym wpisem zaczynamy cykl „zrób to sam”, czyli przepisy na domowe alkohole.

Miodonka

 

Skład:

  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr miodu może być wielokwiatowy, lipowy
  • litr wody źródlanej
  • Opakowanie cukru wanilowego 

Do czystego dużego garnka wlej wodę źródlaną. Postaw na gazie i delikatnie podgrzej. Trzeba obserwować ten etap. Niewolno dopuścić do wrzenia wody. Jak pojawią się pierwsze bąbelki to natychmiast zdejmij garnek z ognia. Uwaga – gdy zagotujesz wodę, miodonka będzie miała zły smak. Wlej miód i mieszaj starannie. Dodaj cukier waniliowy i mieszaj. Miód musi się dobrze rozpuścić. Lekko ostudź mieszankę (odczekaj parę minut). Wlej całość spirytusu i wymieszaj. Do uprzednio wyparzonych, czystych butelek przelej miodonkę. Pamiętaj, że musi być ona dobrze wymieszana!

Odstaw butelki w chłodne i zacienione miejsce.

Próbuj po upływie min. miesiąca.

Najlepszy smak osiąga po roku.

Przed konsumpcją trzeba dobrze wstrząsnąć.

Uwaga pomimo słodkiego smaku ma w sobie moc:)

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź