wrz 13 2011
Daiquiri
Daiquiri na pewno doskonale znają wszyscy fani twórczości Ernesta Hemingwaya. Drinkiem tym raczyli się bohaterowie jego powieści jak i sam pisarz, który preferował wersję Papa Doble, czyli z podwójną zawartością rumu.
Nazwa drinka wywodzi się z języka ludu Taino, zamieszkującego wyspy karaibskie. Niestety nie dowiemy się co daiquiri oznacza, ponieważ Hiszpanie wymordowali Taino, zanim jeszcze zdążyli się tego dowiedzieć. Wiadomo tylko tyle, że była to nazwa jednej z kubańskich plaż, Hiszpanie przejęli bowiem część nazw miejscowych. I to właśnie na tej plaży powstał bar, gdzie wynaleziono i serwowano klientom słodko-kwaśny i bardzo orzeźwiający drink daiquiri.
Drink należy do rodziny koktajli typu sour, czyli takich w skład których wchodzi alkohol likier albo syrop oraz sok z cytryny lub limonki. Ma on kwaśno-słodki smak i doskonale nadaje się na upalne dni, zwłaszcza Papa Doble, która na pewno zakręci pijącemu w głowie.
Potrzebne składniki:
50ml białego rumu lub 100ml w wersji Hemingwey’owskiej
25ml syropu cukrowego
25ml soku z limetki
kruszony lód
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki koktajlowej wsypujemy skruszony lód. Następnie uzupełniamy pozostałymi składnikami i całość mieszamy długą barmańską łyżką. Całość można ozdobić parasolką i plasterkiem cytryny, a następnie zrelaksować się, najlepiej na piaszczystej plaży wśród roześmianego towarzystwa. I najlepiej oczywiście w wersji Papa Doble.