mar 17 2011

Zrób to sam – Śliwowica

Opublikował o 11:29 w kategorii Domowe trunki

Śliwowica

 

  • śliwki węgierki 2 kg

  • spirytus 1 litr

  • cukier 1kg

Przygotujcie słój lub gąsior z szeroką szyjką. Dostaniecie je w dobrych sklepach ogrodniczych, marketach itp. Pamiętajcie o zakrętce lub korku. Naczynia te muszą być bezwzględnie czyste i wyparzone. Śliwki umyć i odsączyć z wody na sicie. Po tym należy je wypestkować i umieścić w naczyniu. Dodajcie kilkanaście pestek. Wszystko to zalewamy spirytusem i zostawiamy w cieniu na 6 tygodni.

Po upływie wyznaczonego czasu zlejcie spirytus do czystego naczynia bądź butelek. Ja osobiście zlewam do drugiego słoja. Pozostałe śliwki zasypcie 1/2 kg cukru i wymieszajcie. Można śliwki lekko pościskać by puściły sok. Gdy na następny dzień stwierdzicie, że cukier się całkowicie rozpuścił można dosypać maksymalnie 200 gram. Warto śliwki z cukrem zostawić na dwa tygodnie by całkowicie puściły spirytus. Lepiej cukier dosypywać w miarę jak znika, niż ma się przedobrzyć.

Po upływie 2 tygodni zlewamy likier i łączymy ze spirytusem. Należy dokładnie zmieszać obie substancje i rozlać do butelek. Ja dodatkowo przelewam śliwowicę przez sitko, by pozbyć się fusów.

I dopiero po tym przelewam do czystych i wyparzonych butelek.

Pełnię smaku otrzymamy po pewnym czasie – minimum miesiąca.

 

Smak jest rewelacyjny. Trzeba uważać na skutki zbytniego spożycia śliwowicy, bo jest ona wyjątkowo zdradziecka.

 

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź