sty 05 2012
Rodzaje whisky z uwzględnieniem ich narodowości
Jeżeli coraz bardziej smakuje nam whisky i coraz chętniej zamawiamy ją w barach, musimy mieć świadomość, że z pewnością barman zapyta nas nie tylko o to, w jaki sposób ma być ona podana, ale również, jaki jej rodzaj sobie życzymy. Musimy więc posiadać chociażby minimalna wiedzę na ten temat, aby jasno sprecyzować swoje oczekiwania.
Najbardziej znaną spośród tego rodzaju alkoholi, jest whisky szkocka. Tę również najczęściej mamy na myśli mówiąc „dobra whisky”, jako że powszechni panuje stwierdzenie, że to właśnie whisky pochodzące ze Szkocji jest najlepsza. Według miłośników jej smaku (można powiedzieć „wyznawców”) stanowi ona w ogóle odrębny gatunek alkoholu. Produkuje się ją wyłącznie z jęczmienia lub słodu jęczmiennego. Taka whisky powinna dojrzewać co najmniej trzy lata. Najbardziej znane marki z tej grupy to Ballantine’s, Johnnie Walker, Chivas Regal, Grant’s, The Famous Grouse.
Ostatnio coraz bardziej popularne są również japońskie whisky, które produkowane są na wzór tych szkockich. Stosuje się tu nawet produkty, które importowane są właśnie z Wysp. Mimo iż Japonia nie posiada długiej tradycji produkcji whisky, dwie marki – Yamazaki i Nikka – cieszą się już niemałym uznaniem na świecie.
Amerykanie natomiast posiadają szerszy wachlarz rodzajów whiskey ponieważ produkują ją nie tylko z jęczmienia, ale również z żyta, pszenicy i kukurydzy. Minimalny czas dojrzewania amerykańskiej whiskey to dwa lata. Najbardziej znaną tu, także w Polsce, marką jest Jack Daniel`s.
Grupa ostatnia reprezentowana jest przez trunki z Irlandii. Irlandzka whiskey, tak jak amerykańska w nazwie zawiera „e” – whiskey. Produkowana jest jęczmienia lub słodu jęczmiennego. Warte polecenia trunki Irlandii, to Jameson, Redbreast, Powers, Tullamore Dew.