lut 07 2012

Historia herbu Ballantine`sa

Opublikował o 11:53 w kategorii alkohol,Tradycja i alkohol

Ballentine`sHerb King of Arms zamieszczony jest na każdej butelce whisky Ballantine`s i znajduje się na niej już od bardzo dawna. Herb ten został przyznany szkockiej whisky w roku 1938, przez Lorda Lwa – Wielkiego Lorda Szkocji.


Herb ten składa się z czterech ważnych elementów, a mianowicie symboli przestawiających cztery rzeczy, które odgrywają największą rolę w procesie tworzenia tego alkoholu. Są nimi: dębowa beczka, snop jęczmienia, tradycyjny alembik i strumień wody. To symbole czterech żywiołów, bez których nie istniałaby whisky.
Od rodzaju żyznej gleby, rożnej dla różnych regionów Szkocji, i rodzaju uprawianego na nim jęczmienia zależy ostateczny smak whisky. Oczywiście ważne są tu także inne czynniki, jednak nie można zapominać o żadnym z nich.
Dwa główne destylaty, z których produkuje się Ballantine`s Finest, czyli Miltonduff i Glenburgie, sprawiają, że tę właśnie whisky cechuje charakterystyczna, wyczuwalna w smaku, nuta czekolady, jabłek i wanilii.
Strumień w herbie, symbolizuje równie ważną, krystaliczną wodę, którą wykorzystuje się w produkcji. W alembiku natomiast podgrzewa się zacier, który później poddawany jest procesowi fermentacji. W dębowych beczkach natomiast, jak wiadomo, whisky dojrzewa nabierając pełnego smaku i koloru. Bardzo często od rodzaju beczki, a przede wszystkim tego co wcześniej było w nich leżakowało, zależna jest barwa ostatecznego produktu whisky.
Ballantine`s Finest to whisky mieszana czyli blended. Jest ona kompozycja aż czterdziestu rodzajów whisky zbożowych i słodowych. Mistrz kupażu, w tym przypadku Sandy Hyslop, dba o to, aby każda partia tego znanego trunku charakteryzowała się tym samym poziomem jakości i miała te same walory smakowe i wizualne.

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź