paź 03 2012
Domowa imprezka, a poczęstunek
Podczas różnych imprez zakrapianych alkoholem bywa, że każdy z gości chce coś wrzucić na ząb. Każda impreza jest inna i niesie za sobą odpowiedzialność przygotowania innego poczęstunku.
Tradycyjna domowa „posiadówka” nie obliguje nas do macoszego potraktowania gości. Pamiętajmy o tym! Inaczej goście mogą się już w naszym domu niestety nie pojawić. Albo mogą w szerszym kręgu znajomych niepochlebnie się o nas wypowiedzieć.
Zazwyczaj na takich spotkaniach idziemy na łatwiznę. Kupujemy chipsy, krakersy, paluszki. Może jednak warto pomyśleć o czymś ciekawszym i zdrowszym. Każda impreza, gdzie znajduje się alkohol, kończy się kacem na drugi dzień w większości przypadków. Pomóżmy zatem naszym znajomym przygotować ich organizmy na dobrą zabawę do białego rana. Zaopatrzmy się w suchą kiełbaskę, szynkę (nieco gustowniej wygląda ta faszerowana jajkami), jajka, oliwki, ser żółty, paprykę.
Wszystko możemy położyć na kolorowym talerzu, pokroić w kostkę, paseczki lub jeżeli mamy więcej czasu, przygotować w formie koreczków. Jeżeli nie mamy czasu na nakłuwanie kolorowych korków połóżmy wszystko razem obok siebie, a wykałaczki połóżmy obok talerza w jakimś małym pudełeczku. Jeżeli chcemy aby nasze spotkanie nieco się przedłużyło przygotujmy coś ciepłego. Może być to podgrzewana bagietka w piekarniku lub/ oraz zupka podawana na gorąco (dzięki której brzuchy naszych gości będą się dobrze czuły). Z proponowanych zup można polecić: barszcz, krem pieczarkowy, zupę węgierską. Takie ciepłe danie zawsze zrobi dobre wrażenie.
Dzień wcześniej warto również upiec ciasto. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, a jeżeli nie mamy na to czasu zakupmy coś w osiedlowej piekarni, ważne aby nie były to zwykłe ciastka wyłożone na stół w opakowaniu sklepowym.
Wspaniałym i niezwykle łatwym przepisem na coś oryginalnego na naszym stole imprezowym jest ciasto francuskie ze szpinakiem. Ciasto francuskie możemy zrobić sami, ale możemy również zakupić je w każdym markecie. Na rozwałkowane ciasto i pokrojone w plastry dodajemy przyprawiony solą i pieprzem szpinak z dodatkiem sera feta. Paseczki zagniatamy i kroimy w duże kwadraty. Teraz już tylko wszystko wkładamy do piekarnika na ok 15 min i w mniej więcej 180 stopniach pieczemy, aż zrobią się złotego koloru.
Po tak przygotowanym stole powinno wszystko pójść dobrze. Jeszcze tylko ładnie przystrojony stół, np. świeżymi kwiatami lub zapachowymi świecami, kolorowymi serwetami, czy słomkami w zależności od klimatu imprezy.
Alkohol koniecznie musi być zmrożony, a w zamrażarce musi być przygotowany lód.
Najważniejsza jest oczywiście dobra zabawa, przy rytmach muzyki i pogawędkach z gośćmi.