lis 15 2012
15 listopada – święto Beaujolais Nouveau
Trzeci czwartek listopada to dzień, w którym obchodzone jest święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. W tym roku święto wypada właśnie dziś – 15 listopada. Jaka jest jego historia, jak wygląda to święto i przede wszystkim jak smakuje wino Beaujolais Nouveau? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem na ten temat.
Historia wina i święta Beaujolais Nouveau
Pierwszym producentem wina Beaujolais Nouveau był George Duboeuf, który rozpoczął i w szybkim czasie rozwinął swoją działalność wina. Wino wytwarzał z wyjątkowej odmiany winogron – gamay, które osiągalne są jedynie w Beaujolais, regionie Burgundii. Tradycja próbowania Beaujolais Nouveau sięga II wojny światowej, kiedy to paryscy dziennikarze udawali się do Lyonu, by tam świętować winobranie. Dzięki licznym zabiegom marketingowym, świętowanie zyskało dużą popularność. Od 1985 poprzez oficjalne zaakceptowanie przez Związek Apelacji Beaujolais święto stało się świętem globalnym.
Jak wygląda cała zabawa?
Uroczystość rozpoczyna się zaraz po północy, kiedy to mieszkańcy Beaujolais wychodzą z domów i zaczynają spalanie starych i suchych krzewów roślinnych. Świętu towarzyszą festiwale, koncerty, spektakle, fajerwerki i oczywiście liczne degustacje wina.
Beaujolais Nouveau
Proces wytwarzania Beaujolais Nouveau jest dość krótki, gdyż trwa około 6 tygodni od zbioru winogron. Wino Beaujolais Nouveau cechuje się ostrym, często zdarza się, że także bardzo cierpkim smakiem. Często też wyczuwalna jest w nich wyraźna świeżość i owocowy smak np. jabłek. Najlepiej smakuje schłodzone do 12°C. w towarzystwie bagietki oraz różnych gatunków sera.
Cena jednej butelki Beaujolais Nouveau kosztuje ok 30zł.