lut 27 2013
Alkoholowe słodkości: orzech czy bez?
Kiedy ktoś chce zasmakować alkoholowych słodkości, niewykluczone, że najlepszym rozwiązaniem byłaby orzechówka albo likier z kwiatów z czarnego bzu. Co wybrać i jak to przyrządzić?
Z orzechem czy z bzem?
Aby przyrządzić ten likier, potrzeba oczywiście trzydzieści pięć dekagramów czarnego bzu, a także pomarańczę, dwie cytryny, trzydzieści pięć deko cukru, pół litra spirytusu, pięć goździków i pół litra wody. Na łamach portalu Smaczny.pl napisano, co trzeba z tymi składnikami zrobić i warto pójść tym tropem. Ideałem byłoby, gdyby zerwano kwiaty czarnego bzu z krzewu, który rośnie z dala od ruchliwej drogi i by zrobić to w słoneczny dzień. Jednocześnie należy pamiętać, żeby nie zerwać z jednego drzewa wszystkich kwiatów. Gdy już się to zrobi, należy na białej kartce rozłożyć baldachimy tak, by wszystkie żyjątka wyszły. Następnie trzeba obrać z łodyg białe kwiaty albo po prostu wziąć nożyczki i je nimi obrać. Umyte i wyszorowane pomarańcze i cytryny powinno się sparzyć i pokroić w kawałki, odrzucając końcówki cytryn. Kolejny krok to zagotowanie wody z goździkami i cukrem.
Później w suchym i czystym słoju na przemian układa się kwiaty czarnego bzu, a także plasterki pomarańczy i cytryn. Całość należy zalać syropem z goździkami, który jest ostudzony. Zakręcony słój odstawia się na dwa tygodnie w ciemne miejsce, nie zapominając jednak o tym, by wymieszać raz dziennie jego zawartość wyparzoną drewnianą łyżką. Następnie należy go przecedzić i wycisnąć kwiaty i plasterki z soku. Później przelewa się go do suchej i czystej butelki, dodaje spirytus, po czym się to miesza, zakręca i ponownie odstawia, ale tym razem aż na dwa-trzy miesiące. Później cierpliwość związana z czekaniem powinna zostać nagrodzona.
Natomiast do przyrządzenia orzechówki potrzeba pół litra spirytusu (96 procent), 30 dag zielonych włoskich orzechów, 30 dag trzcinowego cukru, 300 ml wody, pięć goździków, 16 g waniliowego cukru, a także szczyptę cynamonu i gałki muszkatowej. Co potem? Należy opłukać i pokroić włoskie orzechy, które powinno się zebrać pod koniec czerwca bądź na początku lipca. Przekłada się je do suchego i czystego słoika o objętości 900 ml. Kolejny krok to dodanie spirytusu i wymieszanie tego wszystkiego. Kiedy to zrobisz, zakręcasz szczelnie słoik i odstawiasz go na miesiąc w ciemne miejsce. Kiedy ten okres minie, wlewasz do garnka wodę, a następnie dodajesz cukier waniliowy, cukier trzcinowy, szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu, a także goździki. Wszystko to miesza się ze sobą, zagotowuje i ostudza. Później wlewa się do dużego naczynia przecedzony sok z włoskich orzechów i syrop z przyprawami. Całość miesza się, przelewa do ciemnych butelek i odstawia do barku na kolejny miesiąc.