lip 11 2013
Polska – kraina dobrym winem płynąca
Polskie podniebienia coraz bardziej cenią szlachetne trunki, doceniając ich historię i wykwintny smak. Co powinniśmy wiedzieć o winie i o oprawie, jaką należy zachować, by jego degustacja była wyjątkową przyjemnością?
Kiedyś dominowało w Polsce spożycie innych, głównie mocniejszych trunków, ale ostatnie dziesięciolecia – to już wyraźna zmiana jakościowa. Statystyki pokazują, że dokonały się zmiany w strukturze spożycia na lepsze, to znaczy pijamy częściej słabsze alkohole, czyli znacznie więcej piwa oraz wina, niż np. wódki. Temat wina stał się przedmiotem licznych rozpraw, spotkań, degustacji (tzw święta wina) czy nawet wystaw i konkursów. Trunki te doczekały się także całkiem pokaźnej liczby fachowych opracowań i niemałej ilości pozycji literackich.
Wino to napój znany ludzkości od bardzo dawna, a jago korzenie sięgają już czasów starożytnych. Najprawdopodobniej pierwsze wina pochodziły z Kaukazu, a robiono je z winorośli z terenów Azji Mniejszej. Potem winiarskie zwyczaje rozpowszechniły się na terenach obecnej Grecji i Włoch, a następnie, wraz z rozprzestrzenianiem się imperium rzymskiego – w kolejnych rejonach. Bardzo ważnymi ośrodkami stały się wkrótce Francja, Hiszpania, Portugalia oraz rejony Afryki Północnej. Już w starożytnym świecie picie wina było zarówno elementem codziennej diety, jak również zwyczajem religijnym. Wino zwykle mieszano z wodą w proporcjach od 1:5 aż po 1:1 (pół na pół). Wino stawało się stopniowo wszechobecne i to zarówno w pogańskich zwyczajach (bachanalia), jak i w chrześcijańskich obrzędach (kielich z komunią).
W średniowiecznej Europie uprawę winorośli i produkcję wina na szerszą skalę (bo już na sprzedaż) najbardziej rozpowszechnili zakonnicy – Benedyktyni z rejonów dzisiejszej Francji. Tereny te do dziś kultywują winiarskie tradycje. Najlepsze winnice, z najdłuższymi tradycjami spotkamy do dziś wzdłuż linii Loary poprzez Szampanię aż do Mozeli i Nadrenii. Ponadto (bardziej w kierunku wschodnim) znane są i także od wieków cenione winnice naddunajskie, a dalej mołdawskie, krymskie, a także bałkańskie (chorwackie, serbskie, rumuńskie, bułgarskie, greckie).
O rodzajach, kolorach, smakach i zapachach win – napisano już całe tomy. Które wina do jakich okoliczności najlepiej pasują, jak zestawiać posiłki i wina, w jakich temperaturach i naczyniach powinniśmy je podawać? Istnieje mnóstwo tematów związanych z kulturą spożywania win i sztuką delektowania się nimi. Nic więc dziwnego, że i nasza rodzima społeczność zaczęła doceniać ten szlachetny trunek. Coraz więcej mamy koneserów, miłośników czy też zwykłych amatorów poszczególnych gatunków win. Doceniamy ( i to coraz liczniejsze grono) – niesamowite walory smakowe, zdrowotne oraz towarzysko – relaksowe znakomitych win.
Pamiętajmy także, że prawdziwi miłośnicy winnych uczt, zazwyczaj lubią też kolekcjonować wszelkie wiążące się z rytuałem spożywania win – akcesoria. Są to przykładowo piękne kieliszki, korkociągi, zatyczki, lejki, chłodzące płaszczyki na butelki, nalewaki i mnóstwo innych przedmiotów.
Słynni projektanci zastawy stołowej pamiętają zwykle także o koneserach win i dostarczają na rynek co rusz to nowe porcje specjalnie przygotowanych, wyrafinowanych gadżetów. Na przykład włoska firma Legnoart oferuje śliczne karafki do wina, proste, ale bardzo wytworne. Zasługują też na szczególną uwagę specjalne komplety kieliszków tej firmy wraz ze świetnie dobranymi stojakami. Niezwykle eleganckie kieliszki znajdziemy także np. w kolekcji firmy niemieckiej Villeroy&Boch czy duńskiej firmy słynącej z prostoty i praktyczności Rosendahl. Mnóstwo ciekawych akcesoriów do win i drinków oferuje też np. niemiecka firma z długimi tradycjami Auerhahn. Mamy na szczęście już i ten luksus, że wszystkie wspominane tu przedmioty możemy sobie nabyć nawet nie wychodząc z domu – po prostu zamawiając w dobrym sklepie internetowym.