lut 13 2012
Czym jest „chardonnay”?
Chardonnay, niezbyt popularna i znana w Polsce nazwa, którą określa się białą odmianę winorośli, która wykorzystywana jest w produkcji wina białego, a także musujących win.
Inne funkcjonujące nazwy dla tej odmiany to: Aubaine, Melon Blanc, Beaunois oraz Pinot Chardonnay.
Odmiana ta pochodzi z Francji, a dokładniej z Burgundii znajdującej się w okręgu Chablis. Sama jej nazwa wywodzi się od nazwy miejscowości, która brzmi dokładnie tak samo – Chardonney. Informację na temat pochodzenia tego konkretnego gatunku winorośli postanowili zweryfikować amerykańscy naukowcy. PO przeprowadzeniu odpowiednich badań DNA doszli oni do wniosku, iż odmiana ta powstała jako krzyżówka szczepu Pinot gris i Gouais Blanc (nie jest on już obecnie uprawiany).
Obecnie odmiana Chardonnay uprawiana jest w bardzo wieku winiarskich zakątkach całego świata. Gdy zliczyć ogólną powierzchnię zajmującą przez uprawy tej właśnie odmiany wynosi ona 140 tysięcy hektarów.
Z czego wynika tak duża popularność tej właśnie odmiany? Chodzi tu przede wszystkim o jej uniwersalność i bardzo dużą różnorodność klonów szczepu. Ta cecha wpływa na fakt, iż ta sama odmiana, w zależności od miejsca w którym jest uprawiana, daje produkty o zróżnicowanym smaku, od tych lekkich i delikatnych po wina ciężkie. Co więcej, w Australii z tej odmiany wytwarza się nawet likierowe wina.
Dużą zaletą jest tu również duża zawartość cukru w owocach. Dzięki niej możliwe jest produkowanie trunków o alkoholowej mocy od 14-15%.
Na koniec ciekawostka. Popularność odmiany Chardonney jest tak olbrzymia, że w Wielkiej Brytanii, nazwa na została użyta jako imię dla kilku nowo narodzonych dzieci.