wrz 02 2011
Czym są bittery?
Bitter to rodzaj napoju alkoholowego o bardzo różnej zawartości alkoholu. Przeważnie jest to mocny alkohol, ale nie jest to regułą. Najczęściej aromatyzowany jest ekstraktami ziołowymi, roślinnymi, albo z owoców cytrusowych.
Początkowo przeznaczenie bitterów kładło nacisk na ich lecznicze działania. Pito je najczęsciej po obfitych posiłkach, jako digestif, mający wspomóc procesy trawienia. Jego lecznicze działania wykorzystywano również w momencie radzenia sobie z „syndromem dnia po”. Bittery sprawdzały się jako tak zwany „klin” czy „pick me up”.
Współcześnie alkohol ten przeszedł niemałą transformację ze względu na rodzaj jego przeznaczenia, a także profil konsumentów. Bittery mogą być pite w czystej postaci, przykładowo tak jak włoskie Campari, albo jako dodatek do drinków. W tym drugim przypadku wykorzystywane są w ten sposób z racji bardzo silnego, gorzkiego smaku, który sam w sobie nie przynosiłby żadnej przyjemności z picia. Tu za przykład posłużyć może Trinidad, którego aromat jest tak intensywny, że nierzadko dodaje się zaledwie kilka jego kropel do pozostałych składników koktajlu.
Największa popularność bitterów przypada na wiek dziewiętnasty. W Stanach Zjednoczonych był to wówczas składnik niemal każdego drinka przygotowywanego przed okresem prohibicji. Po tym okresie jednak popularność tego rodzaju trunków znacznie spadła, nie uzyskując już takiego zainteresowania nigdy.
Obecnie bardzo dynamicznie zmieniający się profil konsumentów wpłynął na to, że alkohole spożywamy przeważnie w lokalach, a nie w domu. Nikt także nie pije procentowych używek dla ich właściwości leczniczych.