lis 10 2011
Efektownie wyglądające drinki
Idealny drink to taki, który działa na wszystkie nasze zmysły. Dobrze przygotowany koktajl podziała więc na nasze kubki smakowe, zmysł węchu, a także wzroku, a dodatkowo przyjemnie zawiruje nam w głowie.
Dekoracja drinków, inaczej garnirowanie, to prawdziwa szuka, często jeden z najważniejszych elementów pracy barmana. Dobrze wyglądający drink, od razu lepiej nam smakuje, a sztukę tę doceniają przede wszystkim panie, które z takim atrybutem w dłoni, jeszcze lepiej prezentują się podczas imprezy.
Głównie do dekoracji drinków wykorzystuje się koktajlowe wisienki, oliwki, owoce cytrusowe: cytryny, limonki, pomarańcze, także inne owoce, a także na przykład bitą śmietanę i lód.
Kilka podstawowych zasad odnośnie dekoracji kolorowych drinków. Po pierwsze, rodzaj dekoracji dopasowuje się do składników drinka. Po drugie, użyte w do garnirowania owoce czy warzywa powinny być wcześniej bardzo dokładnie umyte. PO trzecie, wszystkie składniki drinka, jak i dekoracji, najlepiej przygotować wcześniej, aby już samo mieszanie i dekoracja, zajęły jak najmniej czasu. Po czwarte, dekoracja powinna być jadalna. Wówczas tym bardziej należy zadbać o to, aby owoce były świeże.
Kandyzowane wisienki wykorzystuje się najczęsciej do bezalkoholowych koktajli. najlepiej pasują do połączenia z drinkami zawierającymi grenadynę lub tych o zielonym kolorze.
Oliwki, czarne lub zielone, nadziewane pieprzem albo papryką, lub w ogóle najlepiej sprawdza się w przygotowaniu klasycznych koktajli, no i przede wszystkim, do każdego z rodzajów Martini.
Limonki, najczęsciej kroimy albo w mniejsze ćwiartki (1/8 z całości, tzw. kliny), albo w plasterki. Limonkę albo wrzucamy do drinka, mieszamy z lodem lub zawieszamy na krawędzi szklanki koktajlowej. Podobnie w przypadku cytryn i pomarańczy.
Bitą śmietanę stosuje się przede wszystkim do dekoracji drinków przygotowywanych na ciepło.