wrz 14 2011
Jak powstaje Chivas Regal?
Chivas Regal należy do zacnego grona najlepszych bursztynowych alkoholi. Urosła ona do rangi symbolu elegancji i luksusu. Światowej sławy projektanci dbają o wyjątkowy wygląd butelki i etykiety, podkreślając królewską barwę whisky. Najtrudniejsze zadanie stoi jednak przed producentem, który musi zadbać o to co najważniejsze – niepowtarzalny smak.
Chivas Regal produkowana jest przez Chivas Broders, którzy dokonują dokładnej selekcji 40 rodzajów whisky słodowych i zbożowych, z których najmłodsze leżakują co najmniej 12 lat. Proces rozpoczyna się od zmieszania ze sobą dojrzałych whisky słodowych, a następnie whisky zbożowych, które następne są mieszane ze sobą. Do produkcji używane są wysokogatunkowe surowce, takie jak jęczmień, woda oraz drożdże. Jęczmień poddawany jest procesowi słodowania, który polega na namaczaniu go w wodzie przez okres 2-3 dni, osuszany, a na końcu rozdrabniany. Następnie dodaje się do niego gorącą wodę, czego efektem jest brzeczka słodowa. W potężnych kadziach odbywa się proces fermentacji, w trakcie którego powstaje płyn dwukrotnie destylowany. Spirytus jest wlewany do beczek, w których będzie leżakować minimum 12 lat. Ostatnim i najważniejszym etapem jest komponowanie. To właśnie podczas niego wytwarzany jest bogaty aromat i niepowtarzalny smak jednej z najlepszych ze szkockich whisky.
W zależności od długości leżakowania ujawniają się różne aromaty bogatego Chivas Regal. Mamy więc kremową 12-letnią whisky, 18-letnią i limitowaną 25-letnią , która jest imitacją pierwszej powstałej w 1909 whisky.