sty 21 2013
Jak zrobić wino?
Domowe wino to doskonały pomysł, szczególnie jeśli jesteśmy w posiadaniu dużej ilości owoców oraz chwilę wolnego czasu. Jak je przygotować, jak wygląda jego proces i z czego najlepiej je zrobić radzimy poniżej.
Z czego i jak zrobić wino?
Wino można zrobić z kilku rodzajów owoców. Najbardziej popularne to śliwki, truskawki, wiśnie, jabłka oraz porzeczki. Pamiętajmy, by wybrać najlepsze i najbardziej dojrzałe z nich. Do wytworzenia wina, oprócz samych owoców potrzebne nam będzie jeszcze balon do wina, korek oraz wężyk.
Przygotowanie
Pierwszą czynnością jest przygotowanie moszczu. W tym celu dokładnie myjemy i oczyszczamy owoce. Kolejno wyciskamy z nich moszcz. Następnie dodajemy do moszczu syrop zrobiony z wody i cukru. W tym celu cukier rozpuszczamy i gotujemy syrop przez kilka minut. Powstałą na powierzchni pianę zbieramy łyżką i wyrzucamy.
Następną rzeczą jest dodanie uprzednio przygotowanych drożdży winiarskich. Najpierw drożdże te musimy rozmnożyć. Do szklanki soku dodajemy łyżkę cukru, szczyptę pożywki i mieszamy. Następnie dodajmy drożdże. Butelkę przykrywamy gazą i zostawiamy na 2-3 dni.
Po upływie danego czasu umieszczamy je w balonie z moszczem i zatykamy korkiem, w którym wtykamy rurkę. Kolejno rozpoczyna się trójfazowy proces fermentacji.
Jak wygląda proces fermentacji wina?
Wyróżnia się trzy okresy fermentacji wina
Pierwszy okres, zwany zafermentowaniem trwa od 48-72 godzin. Wtedy to w balonie do wina następuje zmętnienie zawartości wywołane bardzo szybkim rozwojem komórek drożdży.
Drugim etapem fermentacji jest tzw. fermentacja burzliwa, która trwa nawet do 3 tygodnie (głównie są to 2-3 tygodnie). W tym okresie, balon staje się bardziej klarowny poprzez osadzanie się na dnie warstwy osadu powstałej z owoców oraz drożdży. W drugiej fazie należy pamiętać o dodaniu drugiej oraz trzeciej porcji cukru. Gdy na dnie utworzy się masa, gaz przestanie być wydzielany gaz przez rurkę. Temperatura zawartości butli może podnieść się do 25 stopni. Uważajmy, by temperatura nie przekroczyła 28 stopni, ponieważ zabije wtedy komórki drożdży. Aby ją obniżyć możemy np. umieścić balon w naczyniu z zimną wodą.
Fermentacja w ostatnim, trzecim okresie, to tzw fermentacja cicha. W tym okresie następuje dużo mniejsze wydzielanie się dwutlenku węgla. Mając do czynienia z winami słabymi należy je w szybki sposób zlać znad osadu. Jeśli w winie znajduje się większa ilość alkoholu, wino w butli może pozostać jeszcze przez kilka dni. Miejmy jednak na uwadze to, znajdujący się na dnie butli osad niebyt korzystnie wpływa na trunek.