mar 14 2013

Jakie alkohole są najlepsze na wiosnę?

Opublikował o 12:29 w kategorii alkohol,Drinki na różne okazje

drinkiJakie alkohole są najlepsze w czasie zmiennego, marcowego klimatu? Te o owocowych, wyrazistych smakach. Dlaczego i na co konkretnie warto się przyczaić?

Wiosenna bujność alkoholi

Jak wytwarzane jest blue curacao? Ze skórek gorzkich pomarańczy, przez co nie tylko zawiera słodkie ekstrakty, ale też przyjemnie drapie w podniebienie. Co ciekawe, jego nazwa to swoisty hołd dla wyspy Curacao, która znajduje się u wybrzeży Wenezueli. Likier na niebieską, intensywną barwę. W jego kompozycji wyczuć można specyficzną, sympatyczną cierpkość i tropikalne cytrusy. Taki składnik może trafić do soków z egzotycznych owoców bądź innych wiosennych drinków. Niewykluczone, że pijąc go, można poczuć się jak w Wenezueli. Jeżeli zaś chodzi o domowe nalewki, to są tak pyszne, że na wiosennym stole mogą wręcz stanowić główne danie. Warto odnotować, że w Południowym Tyrolu powstają napary gruszkowe, które najlepsze są w świeżej wersji. Najlepiej podać je tuż po kilkugodzinnym chłodzeniu, a wcześniej wlać je do wąskich, długich kieliszków.

drinki

Jeżeli ktoś chciałby poznać bardziej zbliżoną wersję nalewki, to znaczy „perełki sadów tyrolskich”, to powstała wersja likieru Williams. Może być ona również porcjowana w lodowych koktajlach, przykładowo śmietankowych bądź waniliowych. Jeśli zaś mowa o wiosennych imprezach w gronie znajomych, to wówczas warto zdecydować się chociażby na wino musujące i drinki malibu. Idealnie byłoby, gdyby były mocno owocowe. Hitem mogą się również okazać brzoskwiniowe alko-aranżacje. Nie tylko pozwalają one przenieść się myślami w wakacyjne klimaty, ale przede wszystkim orzeźwiają. Śmiało powinno się też poeksperymentować z ponczem. Można też pomyśleć o kombinacjach tworzonych wokół wonnej marzanki. Walory smakowe tej byliny jako pierwsi dostrzegli Niemcy. Rośnie ona zarówno w Azji, jak i w Europie. W Niemczech tworzono na nim lecznice syropy, natomiast obecnie można postawić na kurację szampanem z marzanką, albo cydrem czy białym winem, które z wywarem roślinnym się połączy. Marzankę wonną można też zaserwować bezalkoholowo z jabłkowym sokiem. A jak przygotować Springtime Cooler? Potrzeba do tego trzech kostek lodu, 40 ml wódki, 20 ml likieru Blue Curacao, 60 ml soku pomarańczowego i 30 ml soku z cytryny. Całość miesza się w blenderze i pije, póki wonie są świeże. To oczywiście tylko luźne propozycje. Zachęcam do eksperymentowania i kreatywności. Poza tym wszystko jest tak naprawdę kwestią gustu i zależy od indywidualnych upodobań.

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź