Lut 19 2012

Kilka ciekawostek na temat whisky

Opublikował o 22:54 w kategorii Ciekawostki

Ten prawdopodobnie najszlachetniejszy alkohol to prawdziwa kopalnia ciekawostek i intrygujących historyjek.

 

Whisky została wynaleziona nie przez Szkotów a przez zakonników z Irlandii. Produkowali oni „wodę życia” prawdopodobnie już w VII wieku. Dopiero później trafiła na teren Szkocji, gdzie miejscowi chłopi zaczęli używać jej do innych celów niż tylko leczniczych. Doprowadzili technologię produkcji whisky do perfekcji i dlatego dziś mówimy potocznie „szklaneczka szkockiej”.

A propos szklaneczek. Podawanie whisky w szklankach rozpowszechniło się dopiero na początku XX wieku. Tak naprawdę, whisky powinno podawać się w kieliszkach na niskiej nóżce i kielichach kształtem przypominającym tulipany. Prawdziwie wykwintny trunek nie powinien być serwowany z lodem a jedynie z dodatkiem schłodzonej wody mineralnej bez gazu. Dla smakoszy whisky, picie jej z dodatkami takimi jak cola, soki czy inne przyprawy to istna profanacja trunku, który sam w sobie jest skarbnicą smaków i aromatów.

Skąd bierze się niepowtarzalny bukiet smaków zawarty w butelce whisky? Każda destylarnia i każda marka jest inna, bo produkuje whisky według receptury owianej tajemnicą. Na smak trunku ma wpływ każdy etap produkcji oraz każdy składnik. Już na samym początku procesu ingrediencje muszą być dokładnie wyselekcjonowane – jęczmień, żyto, pszenica czy kukurydza? Zboża poddaje się procesowi fermentacji i zacierania. Niektóre gatunki whisky mają torfowy aromat, ponieważ przed fermentacją ziarna są suszone nad dymem z palącego się torfu. Na jakość alkoholu niezwykle istotny wpływ na destylacja. Im więcej razy przeprowadzana, tym lepszy alkohol. Destylat przechowuje się w drewnianych beczkach, aby nabrał aromatu. Szkocka whisky leżakuje tylko w dębowych beczkach. Jeżeli wcześniej w tej samej beczce przechowywano inny napój, na przykład wino (porto, sherry), to whisky nabierze jego aromatu.

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź