cze 12 2012

Kilka wskazówek na temat picia whisky

Opublikował o 07:13 w kategorii Informacje praktyczne

WhiskyW miarę postępowania procesu globalizacji miejscowe produkcji rozprzestrzeniają się na całym świecie. W wyniku tego istnieje możliwość spróbowania specjalności innych narodowości. W czołówce najchętniej próbowanych produktów z innych krajów są alkohole.

Jak na całym świecie wiadomo Polacy znani są z produkcji oraz picia wódki. Jednakże wraz ze zmianą stylu życia oraz bogaceniem się mieszkańców można zauważyć zainteresowanie alkoholami uważanymi za bardziej szlachetne. Do takich alkoholi należy przede wszystkim whisky.

Whisky produkowana jest w procesie destylacji zacieru zbożowego, który poddawany jest leżakowaniu w drewnianych beczkach. Metoda produkcji różni się od miejsca powstawania alkoholu. Sposób produkcji sprawia, że whisky posiada charakterystyczny smak, który nie wszystkim odpowiada. Co więcej, mimo że whisky to alkohol wysokoprocentowy, nie jest pita tak samo jak inne tego typu alkohole. Zwłaszcza, że znawcy odradzają mieszanie tego alkoholu z czymkolwiek innym niż odrobina źródlanej wody, czy kostki lodu. Aby zostać koneserem należy posiadać wielką merytoryczną wiedzę, jednak amatorom tego trunku wystarczy kilka prostych wskazówek by móc delektować się najlepszym smakiem.

Na początek należy zwrócić uwagę na temperaturę trunku. Istnieją dwa podejścia dotyczące tego zagadnienia. Część znawców radzi schłodzić alkohol do 15 st. C. Inni zakładają jednak, że najlepiej jest pić whisky w temperaturze pokojowej, gdyż to wtedy eksponują się jej wszystkie aromaty.

Whisky powinna być pita w odpowiednim szkle, kieliszkach o kształcie tulipana. Do whisky na lodzie stosuje się ciężkie szklanki z grubego szkła.

Whisky, tak samo jak wino, przed spożyciem powinna pooddychać. Warto więc odstawić szklankę na kilkanaście minut. Dzięki temu trunek wejdzie w reakcje z powietrzem, co pozwoli na wyodrębnienie nowych aromatów.

Tych kilka wskazówek powinno wpłynąć pozytywnie na smak i aromat pitego trunku. Należy jednak pamiętać, że nie wolno niczego robić wbrew sobie. Jeśli sama whisky jest w smaku zbyt mocna zawsze można pokusić się na różnego rodzaju drinki z whisky.

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź