maj 24 2013
Od Szkocji po Japonię czyli rodzaje whisky
Ten trunek, uwielbiany przez wiele osób jest produkowany w różnych zakątkach świata i rodzajowo jesteśmy w stanie je podzielić na cztery główne gatunki, opierając się o cztery kraje produkujące. Nie będziemy bowiem mówić o kategoriach whisky, który jest zaś nieco więcej i pogrupować je można od a do j, o czym z pewnością postaramy się również powiedzieć przy okazji z jednego z kolejnych wpisów. Każdy z tych krajowych rodzajów ma swój odmienny charakter, który przyciąga najbardziej wytrawnych smakoszy i o każdych z nich warto posiadać odrobinę wiedzy.
Każdy smakosz dobrej whisky wie, że jest to napój alkoholowy tworzony na bazie zacieru zbożowego, który dojrzewa w drewnianych beczkach, najczęściej dębowych. Ale już może nie każdy zdaje sobie sprawę, że tworzy się go głównie w Szkocji, czyli w jego ojczyźnie, a także bardzo mocno w Irlandii, Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie. O ile wszystkie trzy kolejne wymienione od początku kraje znalazły się w naszej klasyfikacji rodzajowej, o tyle Kanadę zastępuje w niej Japonia, bardziej chyba jednak kojarzona z popularną Sake. A więc po kolei:
Szkocka
Jest to whisky, którą produkuje się wyłącznie na terenie Szkocji. Niektórzy uważają ją za prawdziwe bóstwo, a już z pewnością za napój bogów, nazywając ją po prostu „Scotch” jako zupełnie odrębny gatunek alkoholu. W Szkocji stawia się na dwa sposoby produkcji – pierwszym z nich jest tworzenie całości whisky ze słodu jęczmiennego, w drugim dodaje się również inne zboża. Bez względu jednak na wykorzystanie jednego czy też drugiego sposobu, obydwa produkty dojrzewają w starych dębowych beczkach, minimalnie przez trzy lata.
Irlandzka
Tak jak niedaleko pada jabłko od jabłoni, tak samo Irlandia, która leży niedaleko Szkocji nieco się na niej wzoruje. Z pewnością wzoruje się na tyle, na ile może, bowiem sama nie dysponuje tak szerokim zróżnicowaniem regionalnym jak Szkocja. Na szczęście nie świadczy to o tym, ze typowa irlandzka whisky nie znajduje sobie uznania, ponieważ jest ceniona przez największych fachowców w temacie. Podobnie jak w przypadku szkockiej, tak i Irlandczycy odczekują minimalny okres trzech lat dojrzewania swojego trunku, tworzonego jedynie z jęczmienia.
Amerykańska
Typowa amerykańska whisky nie ma nic wspólnego z Kanadą, o której wspominaliśmy na samym początku, ponieważ jest produkowana wyłącznie w Stanach Zjednoczonych. Ten alkohol różni się też znacząco od europejskich, ponieważ tworzony jest na bazie większej ilości produktów, takich jak kukurydza, pszenica, żyto i jęczmienny słód. To, co różni proces produkcji od chociażby szkockiej, to wykorzystanie nowych beczek dębowych. Inny jest też czas samego dojrzewania, który jest o rok krótszy.
Japońska
Mimo, iż wielu może być zdziwionym, że to właśnie Japonia znalazła się tej klasyfikacji top 4, to nie można jej z pewnością odmówić długoletniej tradycji, której już całkiem niedługo stuknie pierwsza setka. Japońska whisky najmocniej opiera się na tej najbardziej znanej, czyli szkockiej, aczkolwiek wyróżnia ją produkcja bardzo wielu blendów, czyli po prostu połączeń produktów, z których dana whisky jest tworzona.