sty 05 2012
Opisy winnych doznań
Jak mawiał kardynał Richelieu: jeśli Bóg chciał zabronić picia wina, dlaczego dopuścił, by urosły winogrona? Trudno się nie zgodzić z tymi słowami, zwłaszcza że dziś – już same opisy odmian tegoż trunku – wodzą na pokuszenie i zachęcają do smakowitej degustacji.
Oto przykłady zmysłowych prezentacji winnej reprezentacji:
Dotyk szlachetnego materiału zamknięty w szklanej lampce? To możliwe doznanie, zwłaszcza gdy raczymy się węgierskimi specjałami. W regionie Eger powstają alkohole bardzo treściwe, pełne, odznaczające się urzekającym aromatem czarnej porzeczki, połączonym z subtelną nutą tkanin, którą dopełnia wykwintny, pieprzowy finisz. Swoje walory wino węgierskie zawdzięcza umiejętnemu połączeniu szczepów Cabernet Franc, Merlot i Cabernet Sauvignon. Lokalny specjalista w tym temacie, winiarz Vilmos Thummerer, uważa że podobne właściwości dają wyłącznie: tradycyjna metoda fermentacji, dojrzewanie w dębowych beczkach, nadających poszczególnym egzemplarzom elegancję, jedwabistą strukturę i żywą kwasowość.
Cegła z rubinem to koloryt rosyjskiego winka, które starzone jest najpierw w kadziach, następnie w beczkach, na końcu zaś w butelkach. Posiada wytworny bukiet aromatów, powstałych w procesie starzenia na tle dojrzałych owoców czerwonych, okraszonych… delikatną nutką tytoniu. Ciekawa ta kompozycja rozchodzi się istną pełnią w ustach, elegancko i długo finiszuje na podniebieniu. Ileż sensualności w tym zestawieniu!
W dolinie Barossa, nad strumieniem Jacobs Creek, tętni życiem australijska winnica, produkująca wyborne chardonnay. Tutaj właśnie tworzone są aksamitne smaczki, w których wyraźnie wyczuwa się bukiet jagodowy, muśnięty nutką dębiny. Same pyszności. Podobnie jak w wytrawnych towarach z Australii – są one subtelnie jagodowo-śliwkowe, muśnięte aromatem wanilii. Aż chciałoby się od razu rozlewać ten specyfik w lampki. I pić, pić…
Wino może też chadzać w wytwornej kreacji. Zwłaszcza gdy zrodzi się w gorącej Hiszpanii, gdzie rubinowa – dosłownie – suknia smaku otula intensywność czarnej porzeczki, poziomki plus wanilii. Z takim produktem od razu łączymy ogniste flamenco, tawernę i blask świecy.