lut 02 2012
Rodzaje rumu
Istnieje bardzo wiele odmian rumu. Ich nazwa i rodzaj zależą głównie od tego, w jakim miejscu są produkowane. Jednak istnieje pewien podział, dzięki któremu można przypisać każdy rodzaj rumu do konkretnej kategorii.
Rum jasny, nazywany także z języka angielskiego „light”, to doskonały dodatek do drinków. Ma delikatny smak i jest słodki, dlatego preferują go kobiety. Czasami określa się go także jako biały lub srebrny, bo nie nabiera barwy, gdyż przeważnie nie leżakuje. Czasami może to wprowadzić w błąd. Nawet rumy stare, które leżakowały są niekiedy filtrowane, aby pozbyć się koloru. Najbardziej znane rumy pochodzą w Puerto Rico.
Ciemny rum (dark) to najbardziej luksusowy rum spośród alkoholi tego gatunku. Swoją piękną barwę zawdzięcza długiemu leżakowaniu w osmalonych beczkach oraz dodatkowi melasy oraz karmelu, których smak jest wyczuwalny. Również używany do drinków. Ciemny rum wykorzystują także gospodynie domowe, na przykład do wypieków. Nie tylko nadaje daniu aromatu, ale także zabarwia potrawę. Krajami znanymi z produkcji tego cennego trunku są Jamajka, Nikaragua, Gwatemala, Haiti i Martynika.
Natomiast złoty rum (gold) to produkt pośredni między jasnym a ciemnym. Ma przepiękną bursztynową barwę, stąd czasami nazywa się go bursztynowym. Leżakuje w dębowych osmalonych beczkach, ale krócej niż ciemny.
Istnieje jeszcze rum aromatyzowany, czyli taki z dodatkiem różnych smaków, najczęściej owocowych. Zawartość alkoholu z reguły jest mniejsza niż 40 procent, toteż raczej pije się go z dodatkiem lodu niż jako drinki z rumem.
Ponad wszystkimi kategoriami jest grupa Premium, czyli rumy najlepszej jakości, produkowane ze szczególną starannością. Ich bogactwo aromatów i wysoka cena sprawiają, że smakują je tylko bogaci koneserzy.