maj 23 2012
Rum i whisky – podobieństwa i różnice
Wyglądają podobnie, mają podobną moc a nawet mogą mieć podobny zapach. Na pierwszy rzut oka łatwo pomylić rum z whisky – oczywiście, jeśli nie są zabutelkowane i zaetykietowane. Czym różnią się te napoje wyskokowe?
Kiedyś whisky była uważana za trunek wyłącznie dla majętnych amatorów alkoholi. Nie było to całkowicie nieuzasadnione, bo whisky to szlachetny alkohol, który w przeszłości był spożywany przez klasę wyższą – brytyjskich gentelmenów, którzy po obiedzie raczyli się kieliszkiem szkockiej i dobrym cygarem. Jednak początki istnienia rumu nie były tak „eleganckie”. Sprowadzili je do Szkocji iryjscy zakonnicy, którzy używali destylatu w celach medycznych. Z czasem szkoccy chłopi nauczyli się produkować destylat z fermentowanego jęczmienia i słodu jęczmiennego. Natomiast rum to prawdopodobnie wynalazek chiński, który został przywieziony do Europy przez Arabów. Następnie Hiszpańscy konkwistadorzy sprowadzili sadzonki trzciny cukrowej do Nowego Świata, gdzie założyli ogromne plantacje trzciny, na której pracowali niewolnicy. Do dziś najlepszy rum produkowany jest na wyspach, Ameryki Łacińskiej, które kiedyś stanowiły europejskie kolonie – Barbadosie, Kubie, Dominikanie, Jamajce. W przeszłości był ulubionym trunkiem piratów, którzy licznie grasowali na morzach wokół tych egzotycznych wysp.
Technologia produkcji rumu i whisky jest bardzo podobna, nieco inne są składniki. Prawdziwą szkocką whisky robi się tylko z jęczmienia i słodu jęczmiennego, czyli kiełkujących ziaren. Whiskey amerykańską wytwarza się także z kukurydzy, pszenicy. Ziarna mogą być okadzone torfowym dymem. Sfermentowany słód zostaje poddany procesowi destylacji, nawet trzykrotnie. Destylat leżakuje kilka lat – w przypadku szkockiej whisky przynajmniej trzy lata, amerykańskiej – dwa. Natomiast rum jest produkowany z odpadów przy produkcji cukru, czyli z soku trzcinowego lub melasy – gęstego i brązowego syropu zawierającego dużą ilość sacharozy – także odpad z produkcji, który jest fermentowany i destylowany. Podobnie jak whisky, destylat dojrzewa w drewnianych beczkach. Rum leżakuje krócej, ze względu na cieplejszy klimat. Kolor whisky i rumu zależy od rodzaju beczki i tego, jaki trunek był w niej przechowywany wcześniej.