mar 17 2011
Zrób to sam – miodonka
Tym wpisem zaczynamy cykl „zrób to sam”, czyli przepisy na domowe alkohole.
Miodonka
Skład:
- 1 litr spirytusu
- 1 litr miodu może być wielokwiatowy, lipowy
- litr wody źródlanej
- Opakowanie cukru wanilowego
Do czystego dużego garnka wlej wodę źródlaną. Postaw na gazie i delikatnie podgrzej. Trzeba obserwować ten etap. Niewolno dopuścić do wrzenia wody. Jak pojawią się pierwsze bąbelki to natychmiast zdejmij garnek z ognia. Uwaga – gdy zagotujesz wodę, miodonka będzie miała zły smak. Wlej miód i mieszaj starannie. Dodaj cukier waniliowy i mieszaj. Miód musi się dobrze rozpuścić. Lekko ostudź mieszankę (odczekaj parę minut). Wlej całość spirytusu i wymieszaj. Do uprzednio wyparzonych, czystych butelek przelej miodonkę. Pamiętaj, że musi być ona dobrze wymieszana!
Odstaw butelki w chłodne i zacienione miejsce.
Próbuj po upływie min. miesiąca.
Najlepszy smak osiąga po roku.
Przed konsumpcją trzeba dobrze wstrząsnąć.
Uwaga pomimo słodkiego smaku ma w sobie moc:)