kw. 15 2011
Zrób to sam – przepis na nalewkę kawową
Każdy lubi nalewki za to, że są słodkie i intensywne w smaku. Również za to, że można je sączyć malutkimi łyczkami. Są jednak zdradliwe, ponieważ zawierają dość duże ilości alkoholu. Możemy je pić i pić, aż do momentu, gdy wstaniemy i uświadomimy sobie, ze chyba jednak już nie powinniśmy. Ale nic nie możemy na to poradzić, bo przecież są takie pyszne. I właśnie dziś kolejny przepis na pyszną nalewkę – nalewkę kawową, którą można zrobić samemu.
Nalewka kawowa powinna przypaść do gustu każdemu fanowi kawy. Nie jest też ona aż tak mocna, jak na przykład niektóre nalewki wiśniowe.
Niezbędne składniki na pół litra nalewki kawowej:
- jedno opakowanie skondensowanego mleka do kawy, niesłodzonego – karton 0,5 litra
- pół szklanki cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 mililitrów spirytusu.
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania jest bardzo prosty, więc jesteśmy pewni, że każdy sobie poradzi z przygotowaniem tej nalewki. Zaczynamy od wlania mleka do garnka, dosypujemy cukier wanilinowy oraz kawę. Zagotowujemy, ale ciągle mieszamy, żeby się nie przypaliło. Gdy się zagotuje, to maksymalnie zmniejszamy gaz i gotujemy przez 5 minut. Musimy zwracać uwagę na to, żeby mleko nie wykipiało.
Mleko odstawiamy z gazu i studzimy. Następnie powoli wlewamy spirytus (warto w tym miejscu zauważyć, że wódka nie będzie dobrym rozwiązaniem, bo po prostu jest za słaba). Całość wlewamy do butelki. Nalewka jest gotowa już następnego dnia, dlatego wiele łasuchów próbuje jej jeszcze tego samego dnia.
Smacznego! Jeśli przygotowałeś tę nalewkę, to napisz w komentarzu, jak smakowała 🙂