gru 30 2013
Co nieco o winach
Jak wiadomo, na rynku znajduje się ogromna ilość rodzajów win. Nie każdy jednak wie, z czym się je podaje, w jakiej kolejności i jak je nalewać. Z tego względu zrobiliśmy dla Was małą ściągawkę. Mamy nadzieję, że kiedyś się Wam przyda. No to do dzieła.
Z czym to się pije?
Wino wytrawne białe:
- ryby,
- sery,
- owoce morza,
- białe mięso,
- wędliny;
Poza tym wino białe podaje się przed posiłkiem.
Białe, słodkie/półsłodkie wino
- ryby,
- desery,
- wątróbki;
Lekkie wino czerwone:
- czerwone mięsa,
- wędliny,
- sery,
- ryby smażone,
- ryby w sosie;
Słodkie czerwone wino:
- ostre potrawy;
Wina wytrawne (niezależnie od koloru)
- czerwone mięso,
- dziczyzna,
- sery,
- dania grzybowe,
- kuchnia azjatycka;
–
Wina musujące
- wszystkie dania,
- samodzielnie;
Na koniec mały tip. Jeśli mimo wszystko nie chcemy popełnić gafy,warto postawić na wino różowe. Tak naprawdę będzie pasowało ono do wszystkich dań.
Jak to się podaje?
Dodatkowo, warto pamiętać o kilku zasadach przy podawaniu wina. Po pierwsze, wina wytrawne podaje się przed winami słodkimi. Po drugie, wina lekkie podaje się przed winami ciężkimi. Po trzecie, wina młode podaje się przed winami starszymi. Po czwarte, wina białe podaje się przed winami czerwonymi. Zapamiętane? No to dalej.
Jak się wino nalewa?
Przy nalewaniu wina warto trzymać się kilku zasad. Pierwszą rzeczą jest trzymanie butelki z prawej strony i nie zasłanianie jego etykiety. Ważne jest tutaj również by nie dotykać kieliszka szyjką butelki. Co więcej, wino czerwone nalewa się z wysokości 1 cm, wino musujące z wysokości 10 cm, a wino białe z wysokości 5 cm.
Przed podaniem białego wina należy je schłodzić. Z kolei wino czerwone dobre jest otworzyć około 60 min przed spożyciem i dodatkowo przelać je do karafki.
Ostatnią sprawą jest ilość podawanych win. Nie powinno być ich więcej niż 3 rodzaje.
Na zdrowie!