wrz 12 2012
Alkohol nie tylko do picia – zupa z wódką, krewetki z whisky
Pewnie większość z nas uważa, że alkohol najlepiej się pije, ale nie jest to bynajmniej jego jedyne zastosowanie spożywcze. Trunki wysokoprocentowe mogą również bardzo dobrze przysłużyć się nam w kuchni, podczas przygotowywania posiłków. W tym artykule znajdziecie dwa ciekawe przepisy z alkoholem w składzie, które jednocześnie wykraczać będą poza uświęcone tradycją wykorzystanie napojów wyskokowych w kuchni.
Avocado z whisky i krewetkami
Pierwszy pomysł jest bardzo prosty i nie wymaga wiele wysiłku, a jednocześnie świetnie sprawdzi się jako ciekawa i egzotyczna przystawka w trakcie imprezy. Jeśli komuś alkoholu w płynie byłoby za mało, znajdzie go jeszcze w daniu.
Składniki:
- dwa owoce avocado;
- 300 g krewetek;
- 3 łyżki majonezu;
- 2 łyżki osiemnastoprocentowej śmietany;
- połówka cytryny;
- 25 ml whisky;
- około jednej łyżki koperku;
- sól oraz biały pieprz;
- ewentualnie tabasco.
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone avocado przekroić na pół i wydrążyć miąższ, usuwając pestki. Następnie pokrojony w kostkę miąższ wymieszać z majonezem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem, whisky, solą, białym pieprzem oraz pokrojonymi krewetkami. Do farszu można dodać kilka kropel sosu tabasco. Tak przygotowany farsz należy włożyć do wydrążonych połówek avocado, uprzednio skropiwszy ich ścianki sokiem z cytryny.
Zupa z wódką
Pomysł może wydawać się dość karkołomny i właśnie dlatego postanowiliśmy go wrzucić. Pewnie nikomu nie chce się przygotowywać zup na piątkowe imprezy, ale może jeżeli będzie to zupa z wódką? I to pomidorowa? Zwłaszcza na specjalne okazje będzie idealna.
Składniki:
- 2 łyżki masła;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka posiekanej szalotki;
- tymianek;
- 3-4 plasterki boczku;
- pół szklanki czystej wódki (ew. alkohol może być o smaku mandarynki bądź pomarańczy);
- 3 szklanki z zalewą pomidorów z puszki;
- 1 szklanka bulionu warzywnego;
- tabasco;
- sól, pieprz i cukier.
Sposób przygotowania:
W małym garnku na roztopione i rozgrzane masło wrzucamy rozgnieciony czosnek, szalotkę, garść tymianku i pokrojony w paski boczek. Chwile smażymy, po czym wlewamy alkohol, a następnie go podpalamy. Gdy ogień zgaśnie, dodajemy zmiksowane pomidory oraz bulion. Następnie według własnego gustu i uznania dodajemy wszystkie przyprawy.