wrz 12 2012

Alkohol nie tylko do picia – zupa z wódką, krewetki z whisky

Opublikował o 12:54 w kategorii Ciekawostki,Informacje praktyczne

Pewnie większość z nas uważa, że alkohol najlepiej się pije, ale nie jest to bynajmniej jego jedyne zastosowanie spożywcze. Trunki wysokoprocentowe mogą również bardzo dobrze przysłużyć się nam w kuchni, podczas przygotowywania posiłków. W tym artykule znajdziecie dwa ciekawe przepisy z alkoholem w składzie, które jednocześnie wykraczać będą poza uświęcone tradycją wykorzystanie napojów wyskokowych w kuchni.

Avocado z whisky i krewetkami

Pierwszy pomysł jest bardzo prosty i nie wymaga wiele wysiłku, a jednocześnie świetnie sprawdzi się jako ciekawa i egzotyczna przystawka w trakcie imprezy. Jeśli komuś alkoholu w płynie byłoby za mało, znajdzie go jeszcze w daniu.

Składniki:

  • dwa owoce avocado;
  • 300 g krewetek;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki osiemnastoprocentowej śmietany;
  • połówka cytryny;
  • 25 ml whisky;
  • około jednej łyżki koperku;
  • sól oraz biały pieprz;
  • ewentualnie tabasco.

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone avocado przekroić na pół i wydrążyć miąższ, usuwając pestki. Następnie pokrojony w kostkę miąższ wymieszać z majonezem, śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem, whisky, solą, białym pieprzem oraz pokrojonymi krewetkami. Do farszu można dodać kilka kropel sosu tabasco. Tak przygotowany farsz należy włożyć do wydrążonych połówek avocado, uprzednio skropiwszy ich ścianki sokiem z cytryny.

Zupa z wódką

Pomysł może wydawać się dość karkołomny i właśnie dlatego postanowiliśmy go wrzucić. Pewnie nikomu nie chce się przygotowywać zup na piątkowe imprezy, ale może jeżeli będzie to zupa z wódką? I to pomidorowa? Zwłaszcza na specjalne okazje będzie idealna.

Składniki:

  • 2 łyżki masła;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka posiekanej szalotki;
  • tymianek;
  • 3-4 plasterki boczku;
  • pół szklanki czystej wódki (ew. alkohol może być o smaku mandarynki bądź pomarańczy);
  • 3 szklanki z zalewą pomidorów z puszki;
  • 1 szklanka bulionu warzywnego;
  • tabasco;
  • sól, pieprz i cukier.

Sposób przygotowania:

W małym garnku na roztopione i rozgrzane masło wrzucamy rozgnieciony czosnek, szalotkę, garść tymianku i pokrojony w paski boczek. Chwile smażymy, po czym wlewamy alkohol, a następnie go podpalamy. Gdy ogień zgaśnie, dodajemy zmiksowane pomidory oraz bulion. Następnie według własnego gustu i uznania dodajemy wszystkie przyprawy.

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź