Lut 20 2013

Alkoholowe desery: jak je przyrządzić?

Opublikował o 11:25 w kategorii alkohol,Przepisy

owoce

Jeżeli kogoś interesują małe alkoholowe eksperymenty i chciałby zabawić się w przyrządzanie alkoholowych deserów albo zaskoczyć kogoś na urodzinach czy wieczorze kawalerskim, warto poszaleć i postawić na alkoholowy deser. Ale na co dokładnie i jak to przyrządzić?

Ile procent słodkości?

Dobrym rozwiązaniem może się okazać pomarańczowo-cytrynowy krem z rumem. Jak go przyrządzić? Do jego przygotowania potrzeba dwóch szklanek cukru, sześć cytryn, dwanaście żółtek, pomarańczę, pół szklanki rumu i dwie trzecie mocnego naparu herbaty, a także pięć dag żelatyny. Proces przygotowywania kremu powinno się rozpocząć od wzięcia namydlonej szczoteczki i wyszorowania nią pomarańczy i cytryny. Następnie trzeba je sparzyć, wytrzeć i otrzeć z nich skórkę. Kolejna czynność sprowadza się do wyciśnięcia soku z obu cytryn. Później należy utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę pomarańczową i cytrynową i sok z cytryn.

drinki

W kąpieli wodnej należy ubić masę z żółtek tak, by powstał z niej puszysty krem. Następnie stopniowo i powoli należy wlać półtorej szklanki gorącego naparu herbaty. W jednej szklance ostudzonego naparu herbaty należy namoczyć żelatynę, a potem podgrzać, rozpuścić i ostudzić do pokojowej temperatury, a następnie wymieszać z kremem. Rumu trzema dodać, kiedy krem zacznie tężeć. Wówczas należy go wymieszać i nałożyć do pucharków. Z kolei do przyrządzenia likieru z czarnego bzu potrzeba litr spirytusu, siedemdziesiąt dag cukru, kilogram dojrzałych owców czarnego bzu, cytrynę, cynamon i goździki. Jeżeli chodzi o jego przygotowanie, to należy najpierw dokładnie opłukać kilo dojrzałych owców czarnego bzu, a następnie wrzucić je do słoja i zalać litrem spirytusu, który wcześniej został rozcieńczony trzystoma milimetrami wody. Trzeba to odstawić na dwa tygodnie. Kiedy ten okres minie płyn trzeba zlać, a owoce dokładnie odcisnąć. Następnie trzeba wsypać do szklanki wrzątku siedemdziesiąt gramów cukru i dodać cztery goździki, łyżeczkę skórki z cytryny i kawałek cynamonu. Trzeba to zagotować, usunąć piankę, ostudzić, a syrop połączyć ze zlanym płynem.

cytryna

Później trzeba zamknąć i odstawić na tydzień naczynie, przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i na pół roku odstawić. Ale uwierzcie mi, cierpliwość się opłaci. Gdyby kogoś naszła zaś ochota na Bacardi, to potrzebuje jedną czwartą miarki cytrynowego soku, trzy czwarte miarki rumu Bacardi, łyżeczkę soku z owców granatu i kilka kostek lodu. Składniki te należy wlać do shakera, a następnie dodać dwie/trzy potłuczone kostki lodu. Tą mieszanką trzeba dobrze wstrząsnąć, po czym przelać do kieliszka przez sitko. Pod koniec pozostaje tylko delektować się smakiem.

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź