Lis 10 2011

Kilka ciekawostek, na temat wódki

Opublikował o 10:28 w kategorii alkohol,Ciekawostki

Wokół „wody życia”, czyli wódki, krąży bardzo wiele legend, a także ciekawych anegdot i faktów, choć nawet te często potrafią zaskoczyć. W dzisiejszym wpisie opiszemy kilka z nich.

Czy wiesz, że…

podobno w latach siedemdziesiątych, na produkowanej w Dani etykiecie wódki, widniał napis informujący o tym, że stężenie czterech i pół promila alkoholu we krwi stanowi dawkę śmiertelną. Pod spodem znajdował się jednak dopisek, że dane te nie dotyczą Polaków i Rosjan.

Czy wiesz, że…

w siedemnastym wieku, na terenie carskiej Rosji znajdowało się o wiele więcej gorzelni niż łaźni? fakt ten miał miejsce pomimo zakazowi destylowania wódki wydanemu przez Cara. mozna więc pokusić się tu o wniosek, że Rosjanom widocznie bardziej potrzebna była wódka, niż woda.

Czy wiesz, że…

Polacy wcale nie byli gorsi? W szesnastym wieku, w samym tylko Poznaniu, znajdowało się aż czterdzieści dziewięć gorzelni.

Czy wiesz, że…

pewnien gubernator Moskwy, również w szesnastym wieku, słynął z dwóch rzeczy – miłości do pieprzówki i nietypowego pupila. Miał bowiem wytresowanego niedźwiedzia, który, gdy któryś z gości nie chciał pić z gubernatorem, rzucał się na niego i pozbawiał ubrania.

Czy wiesz, że…

(trochę statystyk i znów Rosjanie) rocznie, na świecie sprzedaje się wódkę za około dziewięć miliardów euro. Wypija się prawie pięć miliardów litrów tego alkoholu, a aż 57% z tego, wypijają Rosjanie. Oznacza to, że statystyczny Rosjanin wypija w ciągu roku około dziewiętnastu litrów wódki.

Czy wiesz, że…

najstarszy sposób wytwarzania wódki polegał na przygotowywaniu zacieru z ziaren pszenicy lub jęczmienia oraz wymrażania z niego wody. Podczas zimowych miesięcy, w ten właśnie sposób można było uzyskać czysty spirytus. Wówczas również alkohol destylowano tylko raz. Po jakimś czasie dopiero odkryto, że powtarzanie procesu destylacji, wpływa pozytywnie na jakość trunku.

Czy wiesz, że…

o miano wynalazców wódki do dziś sprzeczają się między sobą Polacy i Rosjanie. najstarsze zapiski dokumentują pojawienie się tego trunku około czternastego wieku. Co ciekawe, do Ameryki alkohol ten dotarł dopiero po II wojnie światowej.

 

 

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź