Sie 30 2014

Najdroższe butelki wina w historii

Opublikował o 11:07 w kategorii Ciekawostki,Tradycja i alkohol

drogie winoOd kiedy człowiek odkrył, że sok z sfermentowanych owoców wprawia go w wesoły nastrój, rozpoczęła się wielka winna przygoda. Dziś niektóre butelki tego trunku osiągają naprawdę zawrotne ceny, nieosiągalne dla fanów „kilku lampek”, ale warto zapoznać się z najbardziej cenionymi winnymi trunkami w historii.

Najdroższy szampan

Zaczniemy od musującego białego wina z Szampanii, które w Polsce skutecznie zastępowaliśmy stary, dobrym Igristojem. Między kosztującym kilka złotym „szampanem” a butelką wina Krug z 1928 roku sprzedanym na aukcji w 2009 roku jest drobna, licząca raptem 21 200 dolarów, różnica. Nowy rok świętowany w taki sposób lepiej aby należał do udanych.

 

Najdroższa butelka

Zdecydowany rekord za pojedyncze szklane opakowanie dla winnego soku, to skromne 310 700 dolarów za butlę Jeroboam z Château Mouton Rothschild, winnicy rodziny Rotszyldów, z roku 1945. Flakon liczył prawie 5 litrów i został sprzedany w 2007 roku. Objętość pozwala na obsłużenie większej imprezy, ale co miałoby być na niej konsumowane? Kawior z kosmicznego jesiotra? Złoto? Marzenia?

drogie wino

Najdroższe wino

Jeśli chcemy poszukać najdroższego trunku, musimy zawierzyć mocy patyny historii. Najdroższym winem (nie butelką) jest pochodzący z winnicy Château Lafite wino typu Bordeaux z 1787 roku. Oprócz samej zawartości, która raczej w smaku nie będzie zbytnio sprawna, ważna jest osoba pierwszego nabywcy oraz jego podpis – był nim nie kto inny, a Thomas Jefferson, prezydent USA. Sprzedana za 157 000 dolarów w 1985, co można przeliczyć na szokujące 26 tysięcy dolarów za kieliszek. Lepiej żeby smakowało!

 

Najdroższe niewypite wino

Na sam koniec, technicznie rzecz biorąc, najdroższa butelka winnego trunku w historii. Château Margaux, dawniej La Mothe de Margaux, to winnica w okolicach Bordeaux, która w 1787 również wydała doskonałą butelkę czerwonego wina. Jednak w 1989, gdy jej właściciel zamierzał skonsumować jej zawartość, kelner w nowojorskiej restauracji stłukł ją podczas niesienia. Efekt? 250 000 dolarów wypłaconego ubezpieczenia i niezwykle cenna ścierka do podłogi, którą wycierano plamę.

 

W historii kuchni nie brakuje tendencji do przepłacania za przedmioty, które można szybko skonsumować, pod powyższym linkiem znajdziesz kilka ciekawych postaci ze świata kulinarnego.

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź