sty 31 2013

Naleśniki piwne: jak je przyrządzić?

Opublikował o 08:49 w kategorii alkohol,Ciekawostki,Informacje praktyczne,Przepisy

birChociaż sam pomysł, by zrobić naleśniki piwne może na pierwszy rzut oka zabrzmieć lekko absurdalnie, to tylko pozory. W tej sytuacji rodzi się pytanie, czy to smaczny pomysł i jak je przyrządzić.

Projekt: piwo.

Tego typu naleśnik bardzo dobrze smakuje zwłaszcza ze szparagami. Aby przyrządzić taki posiłek, potrzebne są następujące składniki: ciasto na naleśniki, szklanka mleka, dwie szklanki mąki, szklanka wody gazowanej i szklanka piwa, sól, trzy jajka, łyżka oleju, ale też dodatki, czyli śmietana, starty żółty ser i dwa żółtka. Do farszu potrzeba natomiast masła, bułki tartej, pieprzu i soli oraz cebuli, trzech jajek, pęczka szczypiorku kilogram szparagów. W ramach przygotowywania ciasta należy roztrzepać jajka z pieprzą i solą, po czym dodać mleko, mąkę i wodę. Następnie wszystkie te składniki miksuje się na gładką masę. Później trzeba dolać szklankę piwa, po czym raz jeszcze wszystko zmiksować tak, by powstała gładka masa. Kolejnym etapem jest smażenie cienkich placków na naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowywania farszu najlepiej rozpocząć do gotowania jajek na twardo. Kiedy będą się gotować, można umyć i oczyścić szparagi, które w następnej kolejności należy włożyć do osolonej wody i gotować dopóki nie zrobią się miękkie. Kiedy tak się stanie, należy je oczywiście odcedzić. W dalszej kolejności gotujący musi postawić na małym ogniu patelnię, roztopić dwie łyżki masła i poddusić posiekaną wcześniej cebulkę, dodać szparagi i przeciśnięte przez sitko jaja, a także posiekany uprzednio szczypiorek. Dla smaku nie zaszkodzi dosypać trochę pieprzu i soli. Później trzeba to wszystko wymieszać i posypać bułką tartą, a następnie podsmażyć na większym ogniu. Na plackach uleży ułożyć szparagi wraz z farszem. Zawijać niczym zwykłe naleśniki, po czym roztrzepać widelcem żółtka i delikatnie posmarować wierzch naleśników, posypując je żółtym serem. Piekarnik wymaga rozgrzania do dwustu stopni Celsjusza. Wówczas można włożyć naleśniki i przez pięć minut je zapiekać. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe i kiedy polewa się je kwaśną śmietaną, chociaż śmietana nie jest konieczna, jeśli się jej nie lubi.

Adios pomidory

Jeżeli kogoś interesuje prostszy wariant, to powinien użyć dwóch jajek, sześciu łyżek mąki, szklankę piwa, łyżkę świeżej posiekanej natki pietruszki, suszony majeranek i estragon, a także szczyptę soli. Na farsz mięsny potrzeba dwieście gramów drobiowego mięsa, cebulę, czerwoną paprykę, dwie łyżki przyprawy do zup w płynie, trzy łyżki oleju do smażenia oraz pieprz i sól. Ciasto naleśnikowe po przygotowaniu należy odstawić na pół godziny, a następnie usmażyć na oleju około osiem cieniutkich naleśników. Po obraniu i posiekaniu cebuli trzeba ją zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w paski paprykę i mięso mielone. Wszystko to dusimy przez około dziesięć minut pod przykryciem. Warto także doprawić to solą, pieprzem i przyprawą do zup. Kiedy nałoży się farsz na naleśniki, czas najwyższy je zwinąć. Na koniec pozostaje tylko polać je sosem pomidorowym i podać na gorąco.

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź