cze 10 2012

Wino? Na zdrowie!

Opublikował o 12:40 w kategorii alkohol

Wino do posiłkuAlkohole powszechnie zalicza się do używek, czyli rzeczy uzależniających, które nie mają zbyt dobrego wpływu na ludzki organizm. Nie jest to do końca prawda, gdyż niektóre rodzaje alkoholu pite w odpowiedni sposób mogą wpływać na człowieka pozytywnie.

Do takiego alkoholu zalicza się wino. Pite regularnie w ilości dwóch lampek dziennie nie tylko nie szkodzi, ale także pomaga.

Najlepszy wpływ na zdrowie ma wino czerwone, które zawiera działające przeciwmiażdżycowo polifenole. Dzięki swojemu antyoksydacyjnemu działaniu redukują także ilość wolnych rodników, odpowiadających za przyspieszanie procesów starzenia się skóry. Polecane jest zwłaszcza wino wytrawne, które posiada dodatkowo niską zawartość cukru.

Oprócz tego w winie znaleźć można wiele cennych składników mineralnych. Zawarty w nim potas reguluje ciśnienie tętnicze co zmniejsza ryzyko zachorowań na nadciśnienie i choroby serca. Wino wytrawne zawiera dodatkowo garbniki poprawiające pracę układu pokarmowego.

U kobiet regularne picie wina sprzyja podwyższeniu poziomu estrogenu, co w okresie menopauzy zapobiega wystąpieniu zawału oraz zmniejsza ryzyko raka piersi.

Osoby regularnie spożywające wino nie mają także problemów z zachowaniem szczupłej sylwetki. Trunek ten obniża apetyt i stymuluje organizm do bardziej efektywnego spalania kalorii. Co ciekawe, kalorie zawarte w winie zostają spalone w pierwszej kolejności i nie są odkładane przez organizm jako tkanka tłuszczowa.

Regularnie pite wino, np. podczas posiłków, jest w stanie zmniejszyć ryzyko zachorowań na wiele chorób, na które zapada coraz więcej osób na całym świecie. Należy jednak pamiętać, że nadmiar wina może zaszkodzić tak samo jak nadmiar piwa czy wódki.

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź