Paź 04 2012

Wódka z cytryną, a może cytrynówka?

Opublikował o 07:26 w kategorii Domowe trunki

Wódka nie jest dla wszystkich. Nie wszyscy lubią czuć jej smak w ustach. Gorzki i równocześnie ostry. Jednych wódka przyprawia o mdłości. Dla innych jest po prostu zbyt mocna. Wódka pojawia się jednak na prawie każdym stole gdzie czas na imprezę. Jak wybrnąć z sytuacji tak aby nie pozostać zawsze abstynentem alkoholowym?
Rynek alkoholowy ma dla nas wiele rodzajów różnych alternatyw: wódki, szampany, wina, piwa, gotowe drinki. Część z nich jest niestety droga, stąd umiłowanie większości ludzi do wódki. Piwo jest chyba najbardziej dostępnym towarem na rynku, niestety jego częste picie nie sprawia już jakiejś większej przyjemności. Przyjemnością jest wypicie kilku puszek w czasie meczy, na spotkaniu z kumplami w pubie ale na imprezce rodzinnej czy weselu już nie specjalnie.
Jednym z rozwiązań jest coś co zastąpi nam wódkę i jednocześnie nie pomniejszy naszego portfela.
Cytrynówka bo o nie mowa to alkohol kojarzący się chyba najbardziej ze studentami albo domowymi zapasami dziadka. Co to takiego? Nic innego jak roztwór stworzony ze spirytusu i dużej ilości świeżych cytryn. Przepisów jest wiele i nie wiadomo, który jest najlepszy! Jest kilka szkół przygotowania tego przepysznego trunku, może warto spróbować kilka. Dla leniwych i niecierpliwych niestety są złe wiadomości. Cytrynówka to taki typ alkoholu, który na swoje spożycie i przygotowanie potrzebuje troszkę czasu. Jeżeli planujemy imprezę to zarezerwujmy sobie co najmniej dwa dni zapasu.
Co się składa na Cytrynówkę? Na początek składniki: aby przygotować ok 1 litra roztworu, należy zakupić litr spirytusu, 1- 1,5 kg cytryn (w zależności jak mocny alkohol cytrynowy chcemy uzyskać), Cukier- najlepiej szklankę lub troszkę więcej.

Jak przygotować?

 

Cytrynę kroimy w połówki, lub półksiężyce. W zależności od tego czy mamy czas i ochotę na zabawę w krojenie. Umieszczamy je w jakimś dużym szklanym słoju i zalewamy spirytusem.
Tak przygotowanemu roztworowi dajemy 24 godziny w jakimś zacienionym miejscu.
Po upływie tego czasu z roztworu wyciskamy sok z cytryny, a następnie dodajemy do niego litr wody. Następnie wsypujemy do całości szklankę cukru, zagotowujemy, a po przestygnięciu mieszamy z pozostawionym spirytusem. Cytrynówka jest już prawie gotowa wystarczy już już tylko pozostawić na kolejne 24 godziny, później pozostaje już tylko spróbować.

Brak odpowiedzi

Trackback URI | Comments RSS

Wpisz Odpowiedź